fredag 31 maj 2013

Nästan nervös

Jag har inte varit på odlingen sen i måndags och då var vi bara där en snabb sväng. I morgon ska vi dit och jag är nästan lite nervös. Tänk om allt är uppätet av sniglar och rådjur eller om det inte regnat tillräckligt så att det jag planterade ut i måndags har vissnat?

En sak kan jag vara helt säker på, ogräset lär ha frodats. Det såg jag redan sist och då hann jag inte ta i tu med det. Och efter det här varannandag vädret som vi har haft så lär ogräset ha trivts.

Min melon har slutat växa, den blev stor som en pingisboll men sen orkade den inte längre. Jag skulle ha platerat om den tidigare. Och nu ångrar jag att jag toppade den. Annars hade jag haft flera blommor på gång. Nu måste jag vänta på sidoskotten innan det blir fler.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

tisdag 28 maj 2013

Sista påsarna för säsongen


Jag hittade inte borlottibönor i någon butik så det fick bli en beställning till. Bönor, solrosor och basilika ska jag sätta så fort som möjligt. De andra får jag spara till nästa år.

Igår var jag modig och planterade ut slanggurka, meloner och tomater på kolonin. Täckte med två lager fiberduk så jag hoppas det ska klara sig. Det var första och sista gången jag odlade i krukor av tidningspapper. Rotsystemet var sämre i alla krukor och plantorna hade inte växt lika bra som i krukorna av plast. Det kan säkert bero på något annat men jag har alltid undrat vad som verkligen gömmer sig i både papper och färg. Så nästa år tar jag det säkra före det osäkra.
Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

söndag 26 maj 2013

Snigelnematoder is the shit

Idag har inget blivit som jag tänkt mig, solen strålade i morse och vi skulle ut till kolonin för att plantera ut de sista plantorna här hemma och så skulle jag köra en sväng med trimmern. Men lillebror bestämde sig för att sova fyra timmar på raken i egen säng så det hann både bli molnigt och börja regna innan han vaknade.

Men nu har jag i alla fall varit ute och hämtat krukor till paprikor och chillis, då såg jag till min fasa att sniglarna hade varit framme och gnagt på sallaten! Men så tittade jag också lite närmre och det låg ett antal döda små åkersniglar på jorden så nematoderna verkar ha fungerat. Jag trodde jag var för tidigt ute för jag hade bara sett ett par sniglar tidigare. Men jag var ute i precis rätt tid. Hoppas verkligen att det fortsätter fungera så att vi får ha sallaten i fred.

Jag passade på att ta två huvuden idag, i fall att dom skulle vara snigelmat när vi kommer ut nästa gång. Egen sallat känns verkligen lyxigt och fräscht!


Första rädisan plockade jag idag också, den fick Janne. Jag gillar mest att odla dem, inte äta.


Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

Blomfat

                                       

Provar en ny bloggapp, den jag brukar använda lägger upp så små bilder som blir suddiga om man förstorar dem. Och jag gillar att blogga från telefonen, då slipper jag maila bilderna till datorn. Och det verkar som att bloggers egen app fungerar bättre som tur är. 

Minimelon

Hur söt är inte denna lilla vattenmelon? En av två lyckades bli pollinerad och det är nog tillräckligt för den lilla krukan. Jag måste verkligen köpa jord så att den orkar växa. Just den här plantan ska få vara kvar på balkongen och resten ska ut på odlingen, jag funderar på att sätta ut dem snart för dom har stannat i växten och behöver planteras om annars och det vill jag helst slippa.



Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

lördag 25 maj 2013

Dagens bild

Det här är mitt problemområde på lotten, där bärbuskar, blommor och ogräs växer i en salig blandning och det är så djupt rotat och intrasslat så jag blir galen. Skulle behöva göra något drastiskt där men jag har varken tid eller lust just nu. Så vi klipper och rensar så att det ska se okej ut för stunden. Idag fick jag dessutom hjälp av tre till. Det var skönt eftersom jag gör det mesta själv i vanliga fall.

Vilken fin dag vi hade i dag förresten, solen sken och inte ett moln på himlen!

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

fredag 24 maj 2013

Dagens trädgårdsgöra


Efter en långdragen budgivning på ett hus som vi verkligen ville ha så behövde vi piggas upp efter att ha förlorat budgivningen så det blev en sväng till Rosendal, där hittade jag äntligen mina purjosar. Det kändes som dom hade mer plantor till försäljning i år än tidigare. Tänkte köpa lite fröer från Runåbergs där också men de jag ville ha var slut. Rosendal är så himla fint och varje gång jag är där så drömmer jag om ett eget sådan ställe. Möjligtvis i lite mindre skala... Och varje gång så undrar jag även varför vi inte åker/går dit oftare. Det ligger ju så nära.

Efter rosendal det åkte vi ut och grillade på kolonin, här är det marshmallows som fixas till efterrätt. Det var väldigt lugn där ute idag och de flesta åkte hem när vi kom så jag passade på att elda upp lite ris. Och det viktigaste av allt:
Jag vattnade ut dessa nematoder, hoppas det funkar för vi hinner inte få bukt med sniglarna när vi bara är där ett par gånger i veckan. Och dessutom så kommer det nya från skogen så det är dömt att misslyckas. Tror dock även att det här har dålig verkan om inte alla runt om kring också behandlar. Men kanske att vi kan fördröja anfallen lite i alla fall.

Sallaten ser fin ut, nu ska den bara växa på sig lite till. Jag har så svårt att skörda när det ser så här fint ut i landen. Annars hade vi kunnat börja ta några mini huvuden redan nu. Nu kommer jag vänta tills dom börjar växa in i varandra, då tar jag varannan så kan de som blir kvar växa till sig ordentligt. Men vi unnar nog oss ett i helgen i alla fall. Det är ju trots allt därför jag odlar. Här ska förresten melonplantorna ner sen när vädret blir lite mer stabilt. Blir nog lagom när sallaten är uppäten.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

torsdag 23 maj 2013

Bönan


Igår kom den första bönaplantan upp, det är helt galet vad stora dom är redan från början. Och idag är det redan två stora blad.

Majsen verkar fortfarande inte vilja gro trots extra värme så nu får jag nog ge upp. Den här omgången har endast ett frö grott.


Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

måndag 20 maj 2013

Vad händer med majsen?

Första omgången majs jag satte så grodde några rekordsnabbt, tog max tre eller fyra dagar tror jag. Resten grodde inte alls. Satte en omgång nya och av dessa grodde inget. Nu satte jag de sista fröna jag hade för ett par dagar sedan, hoppas verkligen att de tar sig. Jag brukar inte ha något problem med majsen så det här var något nytt. Nu får vi se om jag åker på att köpa en påse nya frön. Ska kanske passa på att köpa lite fler solrosor.

Solrosor kommer nog bli årets blomma hos mig, jag har spridit ut frön lite överallt, olika färger och storlekar. Men framför allt så hade jag tänkt odla majsen och solrosorna tillsammans i samma ruta. Solrosorna är redan på plats och får växa med spenaten tillsvidare. I värsta fall får jag direkt så majsen, det brukar inte vara något problem men ville försöka komma igång tidigare i år.


Solrosskott


Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

söndag 19 maj 2013

Stora utflyttardagen






Idag har jag ägnat en stor del av dagen till att rensa och plantera ut mina plantor. Passade på att fota det som börjat blomma. Annars är det ett tag kvar tills det börjar bli fint på riktigt. 


 Här har frilandsgurkorna fått komma ut tillsammans med mina spinkiga romansallatsplantor. Hoppas att dom tar sig. Jag har täckt med fiberduk för säkerhetskull. Några av Yin Yang bönorna fick komma ner i jorden här. Så nu får vi se vilka som blir bäst. Dom jag sådde inne för några dagar sedan eller dom jag sådde direkt ute.

Titta på dom här små kålplantorna, dom ser inte mycket ut för världen just nu. Det är nästan svårt att förstå att dom faktiskt kommer bli stora. Jag har dock sparat några reservplantor för förra året var det på håret att det blev något över efter att sniglarna gått till anfall.

Potatisen Rocket har kommit upp, men även den jag satte ett par veckor senare har redan kommit upp. Bakom är det bondbönorna som har tittat upp, nästan alla verkar ha grott.


Små ärtplantor som kommit upp, jag fick dock så en hel del nya idag för dom flesta hade torkat precis när dom var på väg att börja gro.

Utsikt från stugan, passade på att sätta mig en stund när det regnade. Annars blir det mest jobb och inte så mycket slappande.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

lördag 18 maj 2013

Balkongen part II

Det blev ingen tur till kolonin idag så jag fixade lite på balkongen istället. Jag har varken haft lust eller inspiration att göra det i år men nu blev det gjort.

När jag var klar så kände jag att det behövdes lite blommor, och eftersom det är lördag så blev det Ica som fick stå för blommorna. Det blev inget utöver det vanliga direkt men jag hade inte tålamod att vänta till i morgon.

Här kommer lite bilder, några är före piffet och några efter. Tyvärr blev det inga bilder på hur det såg ut innan jag började. Men fint var det inte, det kan jag lova.



Jag såg nu att det bara blev en bild på hur det såg ut innan jag satte ut blommorna, och jag hade väl hoppats på liiiite mer effekt. Så jag hoppas att det växer till sig snart.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

Fin böna!

Dessa köpte jag idag, skulle egentligen ha borlottibönor men det fanns inte så det fick bli dessa. Väldigt fina Yin yang bönor, det börjar väl kanske bli lite i senaste laget att förså bönor men tre har jag satt idag. Sen sår jag direkt på friland om jag har någon plats kvar.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

fredag 17 maj 2013

Slottsträdgården Ulriksdal

Idag var vi på Ulriksdal för tredje gången den här månaden tror jag, jag brukar alltid köpa purjolöksplantor där men det har inte funnits när vi varit där. Inte idag heller så det blir ingen purjo för mig i år. Mycket annat fint finns det dock. För mycket...




Förutom en påse jord och en växtnäring så köpte jag en temynta, libbsticka och en västeråsgurka.

Temynta är första gången jag provar så jag får nog googla lite på den. Men jag har hört mycket gott om det och så stod det att den påminner om Earl Grey i smaken, passar mig perfekt! Plantan var ganska så stor så jag kan nog prova några blad redan idag.

Libbsticka har jag bara provat i torkad form men nu hoppas jag att jag kan torka min egna. Passar bra i maten istället för buljong.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

Sådd i krukor av tidningspapper

Jag hade inte tillräckligt med krukor när jag höll på och sådde här hemma så jag fick göra egna. Inte det roligaste jag gjort men dom fungerar bra förutom att det torkar så snabbt i dom. Jag har ingen krukmakare utan hittade in film på nätet hur man gör med hjälp av en plaska i lämplig storlek och lite vatten. Om jag gör om det så ska jag vika pappret dubbelt nästa gång för att få dom lite stadigare.




Jag har sått mina meloner i dessa samt vita gurkor och druvgurkor. Idag står dom ute på balkongen för jag tyckte dom såg lite bleka ut i färgen och så växer dom lite för långsamt.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen Follow on Bloglovin

torsdag 16 maj 2013

En snabb sväng

Idag hann jag ut en sväng till kolonin, jag hade ca 5 minuter på mig bara. Nästan värre än att inte åka dit alls. Nu såg jag bara allt som behövde göras. Allt ogräs som börjar frodas och alla små plantor som behövde vatten.  Men jag får hoppas på bra väder till helgen istället så att jag kan åka dit och fixa.

Några bilder blev det:
Huvudsallat och rädisor är det som är på gång här, hoppas jag hinner få lite sallat i år innan sniglarna kommer.

Här är några bondbönor som jag sådde inne för några veckor sedan, det ser både glest och tanigt ut just nu. Tur att jag har några fler plantor att fylla ut med. Och så har jag satt lite frön direkt i jorden. Två olika sorter är det i det här landet. En med gröna och en med röda bönor. Jag brukar ha förmågan att så allt för tätt i vanliga fall så det här var olikt mig att dom fick så mycket luft runt omkring sig.

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen

onsdag 15 maj 2013

Odla melon

I år är första gången som jag ska prova att odla melon på riktigt. Förut har jag köpt någon planta men sen inte skött om den.

Men eftersom Nina lyckades förra året så ska jag prova. Jag har satt mangomelon, cantaloup och vattenmelon. Jag köpte tre olika vattenmelonsfröer förra året och nu när det var dags att så så kunde jag inte hitta dem. Det var två ryska sorter med gult och orange fruktkött samt Sugar baby som hade varit roligt att prova.

 Här är en vattenmelonplanta som jag köpt, den är dags att toppa, men jag kan inte riktigt ta mig för att göra det. Precis som att jag har svårt att nypa bort första blomman på chili och paprika så det låter jag alltid bli. På den här plantan ser det ut som det kommer många knoppar högst upp så jag avvaktar lite till. Men redan nu finns den några blomknoppar som jag väntar på att dom ska slå ut.

 Här ovanför är hanblomman som jag hoppas ska slå ut samtidigt som honblomman här nere så att jag kan pollinera dem. Sen är det dags att plantera om, just nu sitter den i en 12cm kruka och jag tror jag ska skämma bort den med en 20 liters hink så kanske jag kan få två meloner åtminstone.
Honan med den pyttelilla frukten under.

Uppdatering: Jag har sett att många kommer hit genom att googla Odla Melon så jag tänkte passa på att skriva hur jag gör:

Jag sår ett frö per kruka i början på april eller slutet på mars, en kruka som innehåller ca 1 dl jord brukar bli bra. Ställer krukorna varm och övertäckta med plast tills de gror. Då flyttar jag dem till ett ljust fönster, jag håller inte på med extra belysning och liknande utan det brukar gå bra ändå. Men söderfönster är att föredra. Men sen när plantan är good to go då behövder den mycket sol och värme i växthus, drivbänk eller liknande.

Jag låter plantan växa till sig tills den har ca 4 blad och krukan är full av rötter, då planterar jag direkt i en stor kruka. Minst 10 liter så att plantan har gott om plats att växa. Meloner behöver mycket vatten så det är bra med mycket utrymme.

Sedan är det bara att vänta på blommorna, när honblommorna kommer så måste de pollineras med en hane, jag knipsar av hanen och duttar på honblomman så att jag ser att pollenet hamnar där. Hanblommorna brukar komma först och honorna kommer när plantan är redo att bära frukt. Har man ingen hona när hanen slår ut så kan man prova att knipsa hanen och låta den torka tills man har en hona i fall det då skulle saknas en hane. Det har dock inte hänt mig.

Plantorna brukar inte orka så mycket mer än max två meloner så det är lika bra att inte låta fler växa fram. Oftast slutar ändå någon sluta att växa, då är det bara att nypa bort den och tänka att det bidrar till mer växtkraft till de andra. När man har en växande melon kan man nypa av toppskottet så att energin läggs på att melonen växer istället för plantan. Vattna, ge lite näring då och då och vänta är det som gäller sedan.

Slår inte blommorna ut? Kolla i bladvecken, där brukar små små anlag till blommor sitta, har man en ranka med många sådana anlag men inga verkar vilja slå ut brukar det fungera att toppa plantan så brukar det lösa sig. Har man flera sidoskott på plantan gör man samma sak med dem.


För att kommentera:

Klicka på rubriken för att komma till kommenteringen :)

På min balkong

Vår balkong lämnar mycket att önska, det tycks alltid blåsa storm även om det är vindstilla ute. Den får inte tillräckligt med sol för att ge några vidare skördar, men ändå är jag glad att jag har den. Och nu är det tredje året som jag har mitt odlingsvitrinskåp där ute. Det är både fint och praktiskt på samma gång.


Så här ser mitt lilla växthus ut, jag flyttade ut mina plantor här om dagen, och självklart blev det plötsligt kallare ut. Men allt klarade sig fint. 

Lite olika kålplantor som snart ska ut i landet, här är det blomkål, broccoli och broccolo samt en bondböna. Ute på kolonin har jag sått kålrot, grön spetskål och brysselkål.

 Lite olika chiliplantor och paprikaplantor som jag köpte från Klostra. Jag hann inte med att så några egna så det här var ett bra alternativ.
Här är några av mina tomatplantor, både köpta och egenodlade, ingen större skillnad på dem. Jag har satsat mycket på italienska sorter i år. och så blev det även några kronärtskockor, det har jag aldrig provat förut så det ska bli kul att se om jag lyckas.